Telefon unic inscriere: 0743 11 31 61 |contact@scoalaofelia.ro

ACADEMIA DE CURSURI PROF. PETRE GRADINARU

//ACADEMIA DE CURSURI PROF. PETRE GRADINARU

ACADEMIA DE CURSURI PROF. PETRE GRADINARU

ACADEMIA DE CURSURI PROF. PETRE GRADINARU

IN ATENTIA CURSANTILOR SCOLII OFELIA – CURS MASAJ

LECTIA DE ANATOMIE – COLOANA VERTEBRALA

Se mai numeste si rahis. Anatomic o putem numi si organ axial fiinca imparte corpul in doua jumatati una stanga si una dreapta

-Este cel mai important segment al aparatului locomotor. De ea se prind în partea superioară centura scapulară, membrele superioare, în partea posterioară toracele iar în partea inferioară membrele inferioare.
-Este formată din 33-34 vertebre osoase. Prezintă 344 suprafeţe articulare cu 24 discuri intervetebrale, cu 365 ligamente musculare şi cu 730 puncte de inserţie.

Coloana vertebrală este formată din următoarele regiuni :

1.Regiunea cervicală- se codifică C1-C7 şi este formată din 7 vertebre.
Prima vertebră cervicală se numeşte atlas, a doua axis şi are rol de pivot.
C7 se numeşte vertebra proeminentă datorită unei apofize spinoase palpabile.

2.Regiunea dorsală (toracică)- formată din 12 vertebre dorsale, se codifică D1-D12 (T1-T12). De aceste vertebre se prind cele 12 perechi de coaste prin intermediul articulaţiilor costovertebrale în număr de 24.

3.Regiunea lombara L1 – L5 sunt cele mai groase şi cele mai late vertebre deoarece ele menţin greutatea corpului. Din această regiune lombară pleacă şi ramurile nervului sciatic care pune în mişcare musculatura membrelor inferioare.

4.Regiunea sacrococcigiana formata din vertebrele S1-S10. Sunt sudate între ele şi dau naştere la două oase : osul sacru şi osul coccis

– Atitudinea coloanei depinde de: vârsta, sexul, profesia şi gradul de oboseală al individului. Funcţionează ca un resort, se întinde şi se comprimă, are rol de a asigura echilibrul corpului.

DEVIATII ALE COLOANEI VERTEBRALE

– CIFOZA : este o deviatie a coloanei vertebrale in plan sagital prin exagerarea curburilor normale ale coloanei.Cifoza poate aparea la orice nivel al coloanei vertebrale
– O cifoza care apare in perioada de crestere, intre 9 si 16 ani si se numeste cifoza juvenila sau epifizita Scheuermann.Aceasta se localizeaza de obicei in partea dorsala a coloanei vertebrale.Tratarea cifozei se stabileste de catre medicul ortoped sau balneofizioterapeut si implica purtarea unui corset din plastic sau panza,electroterapie, hidroterapie, masaj terapeutic tratament de gimnastica medicala.

SCOLIOZA
Este o deviatie a coloanei vertebrale in plan frontal cu rotiri ale corpurilor vertebrale, pe partea convexa, rotari care antreneaza si coastele, determinand o gibozitate pe aceeasi parte.Aceasta noua pozitie a coloanei vertebrale produce o asimetrie a umerilor si omoplatilor., i.
– Scolioza poate fi :
– simpla in C, cu o singura curbura spre dreapta sau spre stanga
– dubla, in S, cu doua sau trei curburi, alterneaza de o parte si alta a coloanei vertebrale.
Scolioza, ca debut, poate sa apara la varsta copilariei intre 9 si 16 ani, dar la fel poate aparea si la adulti in urma unor traumatisme ale coloanei vertebrale, infectii etc…..
– In cazul scoliozei duble, se pierde egalitatea liniei bazinului si a membrelor inferioare.
– tratamentul implica purtarea unui corset din plastic pe zona trunchiului, electroterapie, hidroterapie, masaj de-a lungul coloanei vertebrale si gimnastica medicala.Acestea vizeaza in ansamblu intreg corpul si vor fi in special exercitii active si chiar izometrice.Ele vizeaza tonifierea musculaturii paravertebrale, a musculaturii centurii scapulare, muschilor abdominali, fesieri, a musculaturii membrelor inferioare in cazul scoliozei duble.Aceste exercitii se vor executa din pozitia culcat dorsal, ventral, asezat, pozitia de tip yoga.
-Se recomanda si exercitii de ginmastica respiratorie.In caz foarte grav se poate interveni si chirurgical.
-O metoda de corectare a scoliozei este cea descrisa de dr.Klapp, care a descris patru pozitii de lucru, pornind din pozitia pe genunchi cu sprijin pe palme.Sunt indicate si exercitiile de tarare alternante.

– Atat cifoza cat si scolioza se pot corecta daca diagnosticul este pus la timp si in special pana la terminarea perioadei de crestere.Dupa aceasta varsta, tratamentul nu poate aduce decat stabilizare bolii.

O forma grava a acestor deviatii ale coloanei vertebrale este CIFOSCOLIOZA care combina cifoza cu scolioza.

By | 2019-09-30T10:52:19+00:00 septembrie 30th, 2019|Blog|Comentariile sunt închise pentru ACADEMIA DE CURSURI PROF. PETRE GRADINARU