Telefon inscriere: 0743 11 31 61 |contact@scoalaofelia.ro

RAHITISMUL LA COPII – ARTICOL PREZENTAT DE PROF. RECUPERARE MEDICALA PETRE GRADINARU

//RAHITISMUL LA COPII – ARTICOL PREZENTAT DE PROF. RECUPERARE MEDICALA PETRE GRADINARU

RAHITISMUL LA COPII – ARTICOL PREZENTAT DE PROF. RECUPERARE MEDICALA PETRE GRADINARU

Rahitismul este o boala de crestere prin carenta externa .Este o afectiune a cartilajelor de crestere ale copilului mic in care nedepunerea sarurilor calcice determina degenerarea si cresterea anarhaica a matricei cartilaginoase.

Lipsa vitaminei D face ca eliminarea calciului si fosforului prin materiile fecale sa creasca foarte mult.

Alti factori care duc la aparitia rahitismului sunt conditiile igienice precare, alimentatie preponderant fainoasa, saraca in saruri minerale, proasta absorbtie a sarurilor, tulburari abdominale.
Tratamentul rahitismului este profilactic si curativ.  Are la baza trei elemente importante:
a)  Regimul igieno – dietetic : nu trebuie sa lipseasca legumele si fructele (morcovi, telina ,patrunjel)

b) Vitamine

c) Agenti fizici

d) Tratament prelungit cu U.I.( expunere la raze ultraviolete ) pe perioada anotimpurilor reci folosind lampa cu cuart.

Se recomanda si helioterapie pe litoralul marin dupa varsta de 1 an – 2 ani.

Mentionam si  Aeroterapia – baile de aer in camera, la 6 luni, toamna, antrenam copilul cu temperaturi scazute sub 16 grade C pornind de la 1- 2 minute si ajungand la

20 – 30 minute. Imbracamintea sa fie adaptata varstei si sezonului. Aeroterapia intevine in procesele de termoreglare si de a face adaptarea la frig.

Baile igienice, frictiunile, dusul dupa varsta de 1 an si jumatate sunt alte mijloace de calire.
Gimnastica si masajul sunt si ele mijloace care combat copilul rahitic.

– efleurajul membrelor, abdomenului si spatelui – pana la 3 luni – exercitii de tarare – efleuraj completat cu frictiuni dupa varsta de 3 luni – miscari ale membrelor superioare si miscari alternate ale membrelor inferioare – dupa 4-6 luni
– ridicarea copilului in sezut prins de maini – 6 luni – miscari de rotatie ale membrelor superioare si inferioare, exercitii de provocare a ,,reflexului pentru gata pentru saritura,, – intre 7- 9 luni si incurajarea mersului in patru labe.

ATENTIE !!! GRESEALA SUSTINEREA COPILULUI IN BRATE PENTRU A FACE PASI SAU FOLOSIREA CARUCIOARELOR CU SPRIJIN PELVIAN SAU AXILAR INAINTE CA COPILUL SA SE RIDICE SINGUR IN PICIOARE SAU SA PASEACA SINGUR PRIN PATUT SAU TARC.

– exercitii de extensie ale coloanei vertebrale 10 – 14 luni, acum copilul este obligat sa se aplece dupa jucarii, sa se ridice cu sau fara ajutor.
Dintre cele mai frecvente sechele provocate de rahitism amintim: picior plat, stern in carena sau infundat, genu valg sau varum adica in X sau O, coxa vara sau coxa valga, etc.
Pentru a preveni sau trata aceste afectiuni avem nevoie de diagnostic cat mai precoce apoi inceperea tratamentului cu un specialist la un cabinet privat sau de stat. Rolul familiei este important si mai ales cel al mamei, care trebuie implicata in recuperarea copilului.

Pentru cei care doresc sa ajute copiii diagnosticati cu o astfel de boala pot urma cursurile de masaj-recuperare medicala ale Scolii Ofelia.

Pentru detalii puteti suna la nr. de tel. 0743113161.                                                                                                                        

By | 2014-11-11T09:22:25+02:00 noiembrie 11th, 2014|Blog|Comentariile sunt închise pentru RAHITISMUL LA COPII – ARTICOL PREZENTAT DE PROF. RECUPERARE MEDICALA PETRE GRADINARU