Telefon inscriere: 0743 11 31 61 |contact@scoalaofelia.ro

HEMIPLEGIA

//HEMIPLEGIA

HEMIPLEGIA

     Reprezinta paralizia unei jumatati a corpului in urma unui accident vascular cerebral (AVC) cauzata de cele mai multe ori de hipertensiune arteriala. Poate fi  spastic, muschii atinsi sunt rigizi sau  poate fi flasca, muschii sunt moi, inerti.

Odata instalata hemipareza sau hemiplegia se trateaza si se poate vindeca  in timp printr-un program zilnic de terapie neuromotorie.

  Recuperarea                 

Hemipareza pare greu sau imposibil de rezolvat dar in realitate, atunci cand pacientul este cooperant, perseverent si optimist este o treaba simpla care poate fi dusa la capat impreuna cu specialisti buni in doar cateva luni de munca sustinuta.  Aceasta suferinta grava, paralizia unei jumatati, stanga sau dreapta a corpului,HEMIPLEGIA (cu varianta ei partiala HEMIPAREZA) este determinata de distrugerea unui numar de celule nervoase aflate in emisfera din partea opusa a creierului fata de zona de corp paralizata.  De foarte multe ori afectarea miscarii (paralizia respectiv pareza) este insotita de probleme de limbaj (afazie), vedere (hemianopsie), atentie, memorie, gandire, afectivitate, sensibilitate si capacitatea de apreciere corecta a realitatii, toate acestea trebuind si ele recuperate odata cu miscarea.

Astazi prin stimulare specifica si exersare activa complexa, centrata exact pe directiile si caracteristicile deficitului de miscare ale individului putem pune la treaba partea neafectata a creierului determinand-o sa preia toate functiile pierdute pana la restabilirea intregului control neurologic.  Avem creier cat pentru mai multe vieti si-l folosim in mod normal doar intr-o foarte mica masura (cca 5-20%).

Tine de noi ca impreuna sa invatam sa ne folosim de rezervele de neuroni. Sunt metode prin care putem favoriza sau chiar forta crearea de noi conexiuni sinaptice provizorii intre celulele nervoase. Prin exersarea acestei legaturi se perfectioneaza si devin permanente recrutand mai multi neuroni in compensarea activitatii proceselor nervoase afectate, pentru o revenire cat mai aproape de o viata normala din toate punctele de vedere.

Aceasta repunere in functie este posibila doar prin implicarea cat mai profunda si mai dedicata a tuturor celor implicati in activitatea de recuperare. Atunci cand sunt bolnav de o asemenea boala si nu fac progrese, pentru mine senzatia consta in faptul ca timpul si viata stau pe loc si nimic altceva in afara de sanatatea mea nu mai conteaza. Pentru ca eu sa fiu ca inainte nu am nevoie de miscari pasive de fitness si masaj sau sfaturi de bun simt, ci de o metoda in care sa am incredere, sa-mi probeze in mod continuu eficienta si de o persoana care sa ma inteleaga mai bine decat ma inteleg si ma cunosc eu, care sa-mi demonstreze la tot pasul profesionalism si la care sa pot simti experienta de succes in recuperarea bolilor asemanatoare cu a mea.

Nu exista refacere spontana.

De ce hemiplegicul sau hemipareticul nu se reface niciodata de la sine asa cum se intampla cu vindecarea in alte boli?

Din cauze naturale, evolutia bolii ia o turnura dezavantajoasa pentru pacient. Marile diferente de solicitare-stimulare a musculaturii pro si anti gravitationale determina evolutii dezechilibrate a acestor lanturi musculare, iar peste toate acestea reactiile noastre gresite agraveaza mai mult situatia. Noi suntem cei care fara sa vrem suntem impinsi reflex sa directionam gresit refacerea.  Reactiile spontane in fata acestei suferinte sunt (cand nu cunoastem amanuntele modului de actiune a proceselor fiziologice implicate) conduse in mod firesc de disperare, idei preconcepute si de presupuneri gresite. Tendintele normale de exersare ale pacientului sau ideile firesti ale apropiatilor binevoitori, duc, fara exceptie, in mod spontan procesul in directii opuse celor corecte indepartand neintentionat pacientul de vindecare.

Prezenta specialistului bine pregatit avand experienta afectiunii neurologice este indispensabila pe intregul traseu al procesului de recuperare pentru directionarea procesul spontan de refacere doar pe caile progresului util. Putem spune ca recuperarea hemiplegicului nu se masoara in timp ci in exersari active corecte. Sunt insa necesare un numar considerabil de asemenea exersari pentru fiecare directie de miscare a fiecarei articulatii si bineinteles compunerea lor in miscari complexe sinergice utile si corect dozate. Pe cat de repede se poate recupera un pacient bine ingrijit pe atat de usor se poate aluneca pe pante gresite spre pozitii vicioase, spastice sau dureroase, mai greu (dar nu imposibi) de corectat ulterior.

Sfaturi utile :

Nu va lasati niciodata ridicati, manevrati si sustinuti de bratul bolnav, sau nu lasati mana sa ajunga prea mult deasupra capului! Pagubele ce pot fi facute in acest fel prin pensarea pachetului vasculo-nervos (a plexului brahial) si articulatiei umarului aton, deja subluxat neurologic vor fi ulterior extrem de greu sau cateodata imposibil de remediat complet! Nu va grabiti sa exersati flexia degetelor, inainte de a obtine progresul unei minime extensii a lor, pentru ca este exact modul in care favorizati aparitia spasticitatii, o incordare care duce la blocarea in flexie a pumnului, ingreunand serios recuperarea deschiderii degetelor! Nu faceti exercitii de forta (ex. cu greutate sau intensitati mari) pentru ca veti dezavantaja grav precizia si coordonarea fina, care se influenteaza invers proportional si care, fiind cele mai afectate de boala, trebuie sa beneficieze de intreaga atentie a specialistului! Nu exersati mana in rol de bata. Folosirea mainii fara o sarcina utila data degetelor strica programul mental al coordonarii miscarilor. Utilitatea mainii este manevrarea obiectelor iar programul mental este si trebuie sa fie condus distal. Adica ne gandim in primul rand ce vor face obiectului degetele si palma, partea (distala) cea mai departata de corp, iar celelalte miscari (proximale) – cot, umar vor fi in consecinta subordonate scopului util al miscarii. Nu ne recuperam pentru a deveni boxeri ci pentru a putea desfasura firesc activitatile vietii zilnice. Nu considerati electroterapia ca tratament in sine ci legati-o strans de exersarea activa pe directiile stimulate pentru ca doar asa o putem face eficientiza.

Nu stati. Nu aveti de asteptat sa va faceti bine, pentru ca nu s-a intamplat niciodata ca asteptarea in aceasta afectiune sa ne aduca ceva bun. Miscati, asa cum puteti, partea bolnava folosind fortele ei proprii, si investind cat mai multa atentie la detaliile acestor miscari. Mare atentie, imobilizarea, chiar a unei singure parti a corpului, ne poate aduce multe necazuri. Opriti-va din aceste miscari doar pentru odihna suficienta, doar asa putem face din odihna o parte utila a tratamentului.

Nu va pierdeti timpul facand miscari pasive.  Miscarile pasive au in tratamentul neurologic o valoare in termeni de eficienta apropiata de raportul de 1000 miscari pasive pentru 1 miscare activa! ORICE MISCARE BINE GANDITA POATE AVEA COMPONENTE ACTIVE.

Nu uitati, Nu exersam mana sau piciorul ci exersam comanda mentala a lor!                                                                   

ATENTIE :  – inaintea inceperii tratamentului cu un hemiplegic trebuie sa stim valorile tensiunii       arteriale

                        –  tratamentul de kinetoterapie incepe prima data pe partea sanatoasa

                        –  inaintea tratamentului de kinetoterapie sa folosim o procedura decontracturanta

               

By | 2014-10-17T12:12:12+03:00 octombrie 16th, 2014|Blog|Comentariile sunt închise pentru HEMIPLEGIA