Telefon unic inscriere: 0743 11 31 61 |contact@scoalaofelia.ro

Despre scolioza si cifoza

//Despre scolioza si cifoza

Despre scolioza si cifoza

Scolioza si CifazaScoliza si cifoza
Aceste afecţiuni reprezintă modificări patologice de ax ale coloanei vertebrale. Cifozele sunt deviaţii ale coloanei vertebrale în plan sagital, prin exagerarea curburilor normale ale acesteia. Cifoza se manifestă prin curbarea excesivă a coloanei în regiunea toracică în faţă, provocând cocoaşa, compensată fiind printr-o hiperlordoză cervicală şi lombară pentru echilibrarea coloanei. Cifoscolioza este o deviaţie dublă a coloanei vertebrale, cu convexitate posterioară şi curbură laterală. Scolioza este o modificare a curburilor fiziologice, mai ales în regiunea lombară, în plan frontal (într-o parte), luând forma literei „C“, urmată uneori de o modificare compensatorie apărută în zona învecinată, în forma literei „S“. Această deformare, observabilă din spate sau din faţă, se poate realiza spre dreapta sau spre stânga, în funcţie de greşelile de poziţie ale coloanei. Lordoza este normală doar în regiunea cervicală şi dorsolombară, dar devine anormală atunci când afectează o altă parte a coloanei vertebrale sau atunci când devine foarte accentuată. Netratate, aceste afecţiuni se pot permanentiza în timp, iar în momentul în care copilul încearcă să adopte o poziţie corectă, ele duc la apariţia durerilor de spate.

Cauzele şi factorii favorizanţi în cazul deviaţiilor coloanei
În 80% din cazuri, cauza apariţiei scoliozei nu este cunoscută (scolioza idiopatică). Ea apare de obicei, în copilărie sau în adolescenţă şi este asociată factorilor congenitali, ca spina bifida, genetici sau de anumiţi factori locali, ca durerea sau spasmul muscular, afecţiunile musculare sau nervoase sau inegalitatea membrelor inferioare. Poziţia incorectă a copilului pe scaun încă din primii ani de viaţă, la masă, acasă şi apoi la grădiniţă, la şcoală, la birou sau în bancă, purtarea incorectă a ghiozdanului, pot genera, în timp, o parte din aceste deformări nedorite. Creşterea bruscă în înălţime, evitarea practicării regulate a sportului, care întăreşte musculatura spatelui, sau a kinetoterapiei, în cazul în care boala s-a instalat, contribuie la menţinerea deformării coloanei. Există şi alte cauze medicale care pot cauza devierile coloanei, cum sunt: rahitismul, miopia, modificări ale auzului, care obligă copilul să ia atitudini asimetrice sau incorecte pentru a corecta defectul în detrimentul poziţiei normale a corpului. Aceste boli trebuie identificate şi tratate la timp, printr-un control medical de specialitate.

Consecinţele lipsei unui tratament adecvat
Boala nediagnosticată şi netratată la timp va duce la modificări ireversibile ale coloanei, care pot fi soluţionate doar prin intervenţie chirurgicală. Acestea conduc în timp la alterarea activităţii întregului aparat locomotor, a mişcărilor respiratorii, ce vor determina modificări ale metabolismului, ale echilibrului glandelor endocrine sau ale sistemului nervos. Funcţia cordului este influenţată negativ de modificările coloanei şi ale cutiei toracice, în cazul scoliozelor, şi ale sternului înfundat din cauza rahitismului. Activitatea şi dezvoltarea organelor interne sunt modificate; nu în ultimul rând, este afectată imaginea de sine a adolescentului, care creşte brusc în înălţime, dar deşirat şi strâmb.
Ce putem face?
Prezentarea copilului sau a adolescentului la examenele de bilanţ este vitală. Ori de câte ori se observă modificări ale coloanei vertebrale (cifoze, scolioze, lordoze) sau ale membrelor inferioare (genunchi în „X“, picior plat) adresaţi-vă consultului de specialitate. La copilul cu scolioză, un umăr, un omoplat sau coastele dintr-o parte sau un şold pot părea mai înalte decât celelalte, iar capul nu are poziţie centrală. Atenţie, scolioza nu doare! Copilul cifotic are poziţia capului şi jumătatea superioară a trunchiului mult aplecate în faţă, manifestând şi o proeminenţă a bazinului. Toate aceste modificări trebuie comunicate medicului specialist.

Prin examenul general, urmat de radiografii şi teste de laborator, în colaborare cu kinetoterapeutul, se va pune diagnosticul corect şi copilul va fi tratat la timp, evitând apariţia complicaţiilor bolii. În funcţie de rezultatele investigaţiilor, ortopedul va recomanda fie purtarea unui corset pentru oprirea accentuării curburii, fie intervenţia chirurgicală. În cazul scoliozei, operaţiile sunt recomandate numai în cazul curburilor severe, mai mari de 500. Scopul operaţiei este de a împiedica mărirea gradului de curbură a coloanei vertebrale, dar postura normală a acesteia nu va fi restabilită complet.

Prevenirea modificărilor patologice de coloană
Chiar dacă, în cea mai mare parte, scoliozele sunt idiopatice, necunoscându-de factorul cauzator, pentru dezvoltarea fizică armonioasă a copilului se impun anumite măsuri medicale profilactice. În timpul sarcinii, este necesară o alimentaţie echilibrată a mamei, cu un aport natural de vitamine şi minerale, acordând atenţie corectării din timp a deficienţelor (anemie, spasmofilie, boli endocrine etc) pentru a asigura micuţului un bun start în viaţă. În continuare, alimentaţia la sân, vaccinarea la timp, diversificarea adecvată a alimentaţiei, igiena, profilaxia rahitismului şi a anemiei sau a altor eventuale boli ce pot surveni în prima perioadă de viaţă îi asigură copilului protecţia necesară. Nu trebuie să uităm de călirea naturală, realizată prin expunerea judicioasă la factorii naturali de sănătate: aeroionii negativi din păduri şi spaţii verzi, talasoterapia şi helioterapia la mare, gimnastica adaptată vârstei, realizează toate un veritabil scut împotriva majorităţii bolilor.

Atitudinea corectă a corpului este un semn al echilibrului fizic şi psihic şi depinde de sănătatea organismului şi a sistemului nervos. Încă de la naştere se vor trata de către medicul specialist bolile fizice care pot antrena şi deformări ale coloanei. Educarea copilului pentru a avea o poziţie corectă pe scaun, în bancă, la masă sau în faţa calculatorului, acasă sau la şcoală, trebuie corelate şi cu o înălţime corespunzătoare a scaunului, a biroului şi a sursei de lumină, astfel încât copilul să nu se aplece asupra mesei, ci să aibă spatele drept. Poziţia corectă este cu picioarele sub scaun şi spatele drept, lipit de bancă. Ghiozdanul sau rucsacul vor fi purtate alternativ în mână sau în spate, avantajând poziţia corectă a spatelui. Pentru întărirea musculaturii coloanei vertebrale este bine ca orice copil să practice un sport, precum înotul, atletismul, încă din perioada preşcolară şi nu este indicat ca un părinte să caute a-l scuti pe copilul sănătos de la orele de educaţia fizică.

Oboseala din clasă, de multe ori cauzată de lipsa „marelui“ dejun de dimineaţă sau a culcatului la ore târzii, poate fi înlăturată prin adoptarea unui stil de viaţă armonios, fapt ce ne va aduce bucuria de a avea copii fericiţi, sănătoşi şi inteligenţi. Gimnastica medicală, corectarea eventualelor sechele de rahitism sau a altor boli, tratarea diverselor afecţiuni contagioase îi vor putea reda copilului nostru sănătatea deplină, mai repede şi mai eficient dacă vom şti să ne manifestăm cu căldură şi constant dragostea noastră de părinţi.

Printr-un program corect de somn şi prin alternarea activităţii mentale (învăţatul) cu cea fizică şi cu o alimentaţie echilibrată, bazată pe produse naturale, se poate obţine o reţetă de succes a unei sănătăţi depline. Alimentaţia se recomandă a fi bazată pe: cereale, fructe şi legume proaspete şi de sezon, la care se adaugă un aport corect de proteine, lipide şi glucide nerafinate, preparate atractiv şi sănătos, fapt ce va conduce la o dezvoltare fizică şi psihică armonioasă.

By | 2014-06-02T11:05:43+00:00 mai 5th, 2014|Blog|Comentariile sunt închise pentru Despre scolioza si cifoza