Telefon inscriere: 0743 11 31 61 |contact@scoalaofelia.ro

Ce sunt celulele stem?

//Ce sunt celulele stem?

Ce sunt celulele stem?

celule stem

celule stem

Pentru a intelege cat mai bine rolul celulelor stem asupra organismului uman este important sa stim de unde provin ele si ce reprezinta de fapt celulele stem pentru viitorul umanitatii.

Primul pas: sangele din cordonul ombilical

Sangele din cordonul ombilical este sangele ramas, dupa nastere, in placenta si in cordonul ombilical. De obicei, cordonul ombilical si placenta sunt aruncate, iar sangele care contine celule stem, nefiind extras, se pierde in cele din urma. Colectarea acestui sange si a celulelor stem se poate realiza in numai cateva minute de la nastere si stocat pentru o folosire viitoare a acestor celule stem de catre  familie.

Acest sange din cordonul ombilical contine o mare cantitate de celule cunoscute sub denumirea de celule stem,care stau la baza formarii tuturor tesuturilor si organelor, la crearea si regenerarea sangelui, maduvei osoase si sistemului imunitar.

Celulele stem au 2 proprietati fundamentale:

Autoreplicarea sau autoreinnoirea, fiind capacitatea celulei stem de a da nastere unei celule-fiice identice cu ea insasi

Diferentierea, ce reprezinta capacitatea celulei stem de a da nastere unei celule-fiice diferite, mai specializate, capabila de a exercita doar anumite functii bine definite in organism

Dupa nastere, odata ce ajung in maduva osoasa, celulele stem se reproduc continuu si produc la randul lor:

  • Celulele rosii, care sunt transportatoare de oxigen
  • Celulele albe, care asigura apararea organismului impotriva bolilor
  • Trombocite, care sunt responsabile cu coagularea sangelui
  • Alte celule, care constituie sangele si sistemul imunitar

 

 

Colectarea sangelui ombilical

Sangele ombilical trebuie colectat imediat dupa nasterea copilului pentru ca aceasta este singura modalitate prin care poate fi obtinut. Procedura de colectare, in schimb, este absolut inofensiva. Nu exista contact fizic cu mama sau bebelusul acesteia. Imediat dupa nastere si separarea copilului de la cordonul ombilical, in vena ombilicala, in partea placentara se introduce acul aspirator al containerului standard pentru colectarea sangelui (HEMOCON).Sangele va curge in container spontan.

Mai trebuie sa stim ca sangele ombilical poate fi colectat atat la nasterea fiziologica, cat si la nasterea prin cezariana. Recoltarea sangelui placentar este o procedura simpla, care dureaza intre 30 de secunde si trei minute. O femeie care naste are trei optiuni cu privire la sangele placentar: sa pastreze unitatile de sange  contra cost, sa le doneze sau sa refuze donarea, caz in care sangele placentar va fi aruncat la nastere, impreuna cu placenta.

Folosirea celulelor stem

In momentul de fata, celulele stem sunt utilizate dupa efectuarea tratamentelor chimioterapeutice, in transplanturi, pentru regenerarea sangelui pacientului si a sistemului imunitar al acestuia.

Chimioterapia si radioterapia distrug atat celulele canceroase, cat si pe cele sanatoase. Astfel, o infuzie de celule stem sau chiar un transplant se realizeaza numai dupa terminarea tratamentelor radioterapeutice sau chimioterapeutice. Celulele stem migreaza catre maduva osoasa a pacientului, unde se multiplica si regenereaza toate celulele, creand un sange proaspat si un sistem imunitar nou. Celulele stem din sangele din cordonul ombilical sunt celule neutre, care pot conduce la tratarea unor boli ca diabetul, boli de inima si ficat, distrofie musculara, Parkinson, leziuni ale maduvei spinarii si infarcturi.

Transplantul de celule stem vs transplantul de maduva osoasa

Nu in cele din urma, trebuie sa amintim motivele pentru care medicii apeleaza la transplantul de celule stem in locul transplantului de maduva osoasa:

O compatibilitate mai mare si o rata mai mare de supravietuire. In cazul transplantului de maduva osoasa este foarte greu de gasit un donator compatibil. Celulele stem din sangele din cordonul ombilical sunt mai putin mature decat cele din maduva osoasa si pot fi folosite cu succes chiar daca compatibilitatea dintre donator si pacient nu este totala. Asta inseamna ca sunt posibilitati mai mari de a efectua transplanturi intre membrii familiei daca celulele stem sunt stocate.

Disponibilitate imediata. Bancile de profil asigura ca aceste celule sunt disponibile imediat ce sunt solicitate pentru tratament. Tratamentele efectuate in stadiile primare ale bolilor reduc riscul avansarii acesteia.

Cazuri diminuate de rejet a grefelor – Pacientii care beneficiaza de transplanturi de celule stem de la una dintre rude au sanse mai mari ca grefa transplantata sa nu fie rejectata de catre organism, acest fapt fiind unul dintre motivele principale de deces in cazul unui transplant.

 

 

By | 2014-07-21T11:25:02+03:00 iulie 21st, 2014|Blog|Comentariile sunt închise pentru Ce sunt celulele stem?